Van paardenwei tot recreatief voedselbos
In 2011 kochten we, na wat gesnuffel aan de randen van het land, een boerderij in Drenthe. Dat er 1,9 hectare grond bij zat, was voor ons geen bezwaar. Ruimte en vrijheid, dat was wat we zochten en die vonden we hier. Tegelijkertijd vonden we in het landschap intimiteit en beschutting. De plek had door zijn ligging genoeg potentie om er iets moois van te maken, vonden we. Later, toen we er een tijdje woonden, ontdekten we pas hoe uniek deze locatie is. Drouwenerveen ligt tussen het zand van de Hondsrug en het veen van de veenkoloniën. Twee totaal verschillende landschappen, met een eigen historie en zelfs een eigen cultuur. Het is bijzonder om beide kanten zo binnen handbereik te hebben.
Bijna twee hectare grond
Onze voorgangers hadden paarden gehad en het grootste deel van het terrein was een paardenwei. Wij zagen een andere, meer sociale bestemming voor ons, zonder dat al van meet af aan vaststond welke. Een minicamping, een natuurterrein, een boomgaard? We begonnen met paadjes maaien in het weiland en de rest van de grassen maar lekker te laten groeien.
De eerste jaren hebben we zo’n driehonderd struiken en bomen geplant. Sprieterige stekjes van snelgroeiende soorten, soorten met fraaie bloemen, vruchtdragende soorten of soorten met mooi blad in de herfst. We hebben een poel gegraven en het land vooral niet te veel gestuurd.
Landschapsbeheer Drenthe zette ons op het spoor van fruitbomen. Hoogstam appels, pruimen en kersen van ‘vergeten’ soorten als Drents Paradijs of Reine Claude Verte. Dat we zo een bijdrage zouden leveren aan de biodiversiteit, sprak ons aan.
De Witte Buizerd
De minicamping kwam er uiteindelijk ook met in het achterhuis van de boerderij een vakantieappartement. Op het kampeerveldje staan imiddels twee retrocaravans die we verhuren. De combinatie van gasten in het appartement en de retro caravans en een beperkt aantal gasten in tentjes of een kleine kampeermiddelen is de schaal die we prettig vinden. In de praktijk blijkt dat prima samen te gaan met de ontwikkeling van het voedselbos waarin biodiversiteit en permacultuur de principes zijn.
Organisch proces
Na de eerste aanplant volgden de jaren van verder ontwikkelen en zien hoe alles groeide. We hadden inmiddels twee boomgaarden, twee poelen en een natuurterrein met een flink aantal bomen en struiken. Het werd al wat! Onze bezoekers en gasten vonden het leuk en wij genoten ervan. Langzamerhand kreeg het terrein meer vorm. We maakten een takkenwal, en nog een. We zaaiden een wildebloemenwei in voor de bijen en insecten. Eigenlijk ontwikkelde het terrein ‘vanzelf’ in de richting van een recreatief voedselbos.
Recreatief Voedselbos
Biodiversiteit! Met alles wat we planten, proberen we die te vergroten. We kiezen voor vruchtdragende struiken en bomen. Met de jaren woorden de oogsten grijker van de noten, frambozen, diverse soorten bessen, appels, peren, kersen en pruimen. Reeën, vogels, vlinders, bijen en talloze vliegende en kruipende insecten weten de weg op het terrein. De Witte Buizerd wordt meer en meer een voedselbos. We zijn blij dat ook onze gasten volop van deze bijzondere plek genieten. Wanneer je dit leest en eens langs wil komen om rond te kijken, te helpen of advies te geven, voel je vrij. Je bent van harte welkom!
Video over ons voedselbos
Beluister het interview RTV Drenthe met Harro van Doorne van De Witte Buizerd
Vrijwilligers gezocht!
Voor de verdere aanleg en het onderhoud van het voedselbos zoeken we nog vrijwilligers. Als je ons af en toe wil komen helpen, ben je hier van harte welkom. De werkzaamheden bestaan uit de volgende activiteiten:
- Snoeien van fruitbomen, bessenstruiken en rozen
- Bessenpluk
- Maaien van de paden en open plekken
- Bijhouden van de poelen
- Verplaatsen van bomen en struiken binnen het terrein
- Bouwen van insektenhotellen
- Schuilplaatsen creëren voor dieren
Neem als je geïnteresseerd ben contact met ons op, we zullen graag kennis met je maken en je een rondleiding geven om te zien of het wat voor je is..